Goudvissen

 

Geen vijver lijkt compleet zonder enkele felgekleurde vissen erin waar je rustig naar kunt kijken op een warme zomeravond. Goudvissen zijn dan ook favoriete vissen voor in de vijver. Niet alle soorten goudvissen zijn echter geschikt voor in de vijver en niet alle vijvers zijn geschikt voor goudvissen.

 

Vissen kunnen het biologisch evenwicht van je vijver verstoren, ze woelen in het slik op de grond, bemesten de vijver door te poepen en ze vreten de planten aan. Met deze factoren moet je dus rekening houden als je vissen in je vijver uitzet.
Ook hebben vissen voedsel en zuurstof nodig om te overleven, er moet dus voldoende voedsel (plantaardig en insecten en micro-organismes) zijn en genoeg zuurstofplanten.
In de winter wil je vijver ook nogal eens dichtvriezen, dit is voor vissen meestal niet zo’n probleem omdat ze in de onderste regionen van je vijver nog rond kunnen zwemmen. Heb je echter een hele ondiepe vijver, dan kan het gebeuren dat je hele vijver dichtvriest, inclusief je vissen dus!

 

Samengevat moet je vijver dus aan de volgende eisen voldoen om vissen te kunnen herbergen:

  • genoeg zuurstofplanten om voldoende zuurstof te creeëren in het water.

  • genoeg eetbaars voor je goudvissen om van te leven, heb je een hele kale vijver, of juist erg veel vissen dan kun je natuurlijk ook altijd bijvoeren.

  • niet te veel vissen, dit brengt het biologisch evenwicht uit balans. Je kunt dit enigszins tegengaan door een biologisch filter met een vijverpomp.

  • een diepe vijver, vijvers tot een halve meter diep kunnen makkelijk dichtvriezen. Zorg dus dat je vijver minstens een meter diep is, zodat je vissen nog rond kunnen zwemmen als het ‘s winters erg koud is.

 

Welke soorten goudvissen kun je houden ?

 

Goudvissen zijn natuurlijk ideale visjes voor in je vijver, ze zien er mooi uit en zwemmen leuk in groepjes. Maar niet iedere soort goudvis is geschikt, een trage hemelkijker kan namelijk veels te snel gepakt worden door een reiger en heeft ook moeite met eten zoeken. Goudvissen die wel geschikt zijn voor in de vijver zijn:

  • Gewone goudvis

  • Bonte Shubunkin

  • Sluierstaarten

  • Sarassa

Een nadeel van goudvissen is wel dat ze flink in de bodem kunnen woelen en zich snel kunnen vermenigvuldigen, wat nadelig kan zijn voor het biologische evenwicht van de vijver.

Vijvercenter 't Steegske is gelegen in Riemst in Belgisch Limburg.

Openingsuren vanaf 1 juni 2020:

Maandag: 13u - 18u
Dinsdag: 13u - 18u
Woensdag : GESLOTEN
Donderdag:  13u - 18u
Vrijdag: 13u - 18u
Zaterdag: 10-16u
Zondag: GESLOTEN

 

 

 

Bilzersteenweg 47 - 3770 Riemst

steegske@telenet.be

BTW 0730409307

©'t Steegske

  • Facebook Social Icon