Maart 2017

Het nieuwe vijverseizoen is weer begonnen en dat is ook de tijd om weer naar Japan te trekken om nieuwe koi in

te kopen.

De start van een lange trip naar het land van de rijzende zon ! Alhoewel toen ik in Nagaoka, de stad van de koi, aankwam lag er weer een dik pak sneeuw en was er van de zon niet veel te bespeuren. Na een reis van 24u drop ik de koffers in mijn hotel en ontmoet ik meteen mijn reisgids Mr Nishikigoi. We gaan voor deze halve dag eerst op verkenning, een beetje bekijken hoe het met het aanbod gesteld is.

Ben vooral op zoek naar Gosanke, de groep die bestaat uit Kohaku, Sanke en Showa, we beginnen bij Dainichi en deze heeft net een selectie gedaan van Kohaku. Enkele Tancho Kohaku had hij apart gezet van de Kohaku. Soms moet je op de juiste moment op de juiste plaats zijn, zo gaat het gezegde toch en inderdaad had ik het geluk om deze Tancho te kunnen aankopen. Maar haast en spoed is zelden goed want door mijn enthousiasme vergat ik om mijn fotocamera uit mijn koffer te halen dus de aangekochte vissen van vandaag zullen pas later op foto verschijnen.

Dit gebeurde ook bij Torazo en Maruhiro, dat betekent nog extra lang werken deze dagen om alles op foto te krijgen.  Ik heb 4 dagen ingepland voor deze trip dus hopelijk verloopt alles verder vlotjes.

Hier wat beelden van vandaag gemaakt met de telefoon.

Deze blijft altijd leuk zo een bende hongerige visjes !

HQ tosai van Torazu, een van de bekendere kohakukwekers hier in dit gebied. Zijn tussen de 20-25 cm, zeker de moeite om er later eentje te komen handpicken.

Morgen zal ik mijn camera niet vergeten en zo wat meer fotootjes met jullie delen. Tijd om wat slaap in te halen nu.

Dag 2

Ik vertrek al om 7.30 u vandaag omdat we eerst een tweetal uurtjes moeten rijden naar Asahi in Toyama prefecture. Hier ligt de kwekerij van Nagoshi san. Hij kweekt voornamelijk Gosanke en Asagi. Ik hoop hier een deel betaalbare nisai te kunnen uitzoeken. Een nisai is een tweejarige vis en in de gosanke groep kunnen de visprijzen heel snel oplopen. We hopen dus dat de lange trip het waard zal zijn want dit kost me bijna een hele dag aan tijd. Ik blijf maar max 3-4 dagen hier, wegens drukke werkzaamheden en de start van het vijverseizoen kan ik nu geen twee weken hier spenderen en daarom is het vaak een gokje of de kweker op het moment dat je aankomt wel iets interessants heeft rondzwemmen.

Ik bekijk bij aankomst eerst de hele farm en was al aangenaam verrast door de verbouwingen die Nagoshi heeft uitgevoerd het afgelopen jaar. Het is nu iets makkelijker geworden om de vissen te vangen, op een balkje van 10 cm breed lopen en dan ook nog scheppen is niet gemakkelijk.

Ik begin met de tosai, dat zijn de jongere dan 1 jaar visjes maar selecteren uit 2000 vissen is niet altijd mogelijk. De kweker moet eerst de hele bak afvangen en dan kan je 1 voor 1 de vissen uitzoeken. Deze worden dan apart gezet totdat ze klaar zijn om verscheept te worden, een hele arbeid dus dat doen ze niet voor de standaard kwaliteit.  Ik krijg wel de kans om uit zijn betere kwaliteit te handpicken dus daar was ik wel blij mee.

Ik zet de Japanners aan het werk en doe dan zelf de uiteindelijke selectie.

Daarna selecteer ik een aantal nisai waar ik over de kwaliteits- prijsverhouding zeer tevreden ben.

Een aanrader voor degene onder jullie die voor een leuke prijs toch een mooie vis willen.

Kom ze na aankomst zeker eens bewonderen.

Na drie uur vangen is het tijd voor een kleine break en gaan we eerst lunchen en na een voldaan gevoel gaan we nog even zijn sansai, driejarige koi bekijken.

Ik vraag niet echt iets maar Nagoshi toont me 4 vissen in een bowl. Ik was niet echt geintereseerd omdat vissen van 60+ hier altijd veel te duur waren.

Hij zegt dat hij een mooi prijsje zal maken omdat ik hier al jaren steeds terugkom, ja en toen ik niet nee zeggen.

Deze vissen mogen straks weg aan 600 euro !

Als dat geen koopje is  !

Zeer tevreden over dit bezoek rijden we weer terug naar Yamakoshi, de koiplaats hoog in de bergen. Er ligt nog veel sneeuw

en dan die stilte in de bergen, prachtig maar dat gevoel kan je op een foto moeilijk vastleggen.

De volgende kweker die we bezoeken is Yamajyu, deze aardige man kweekt alleen maar asagi, shusui en ochiba.

En hij is er ook nog verdomd goed in.

Deze 3 sansai asagi komen mee naar Rosmeer, mochten jullie vragen hebben over bepaalde vissen mag je me contacteren via mail op info@steegske.be. Ik probeer in de mate van het mogelijke jullie zo snel mogelijk te antwoorden.

De plicht roept weer momenteel dus zal later weer proberen verder te schrijven aan dit verslag.

Dag 3

Zondag vandaag, maar geen rustdag. Alweer vroeg uit de veren want er staat weer veel op het programma.

Nisai uitzoeken bij Maruhiro. Hij is de tweede oudste zoon van Hirasawa en enorm succesvol geworden de laatste jaren. Dat heeft hij helemaal aan zichzelf te danken want in Japan is het traditie dat de oudste zoon het bedrijf van papa kan overnemen, de jongere kinderen moeten het zelf waar maken. Hij begon vele jaren geleden in een kleine garagebox met een kleine serre achterin van amper 50 m2 en dit op de parking van zijn vaders bedrijf. Hij probeerde dan de klanten die bij zijn vader vissen kwamen kopen om te praten om ook in zijn bedrijfje even een kijkje te komen nemen.  Ik apprecieerde dat wel en ging dan ook steeds bij hem langs. Hij wist het vertrouwen te winnen door niet op kwantiteit te kweken maar wel op betaalbare kwaliteit. Dat doet hij nog steeds dus het is altijd leuk zaken te doen met Maruhiro san.

Ik post hier een klein voorbeeld uit het aanbod van de nisai van vandaag. Deze zijn voor een leuke prijs binnenkort te krijgen bij 't Steegske.

Ginrin Kohaku

Ginrin Kohaku

Ginrin Kohaku

Ginrin Kohaku

Ginrin Kohaku

Ginrin Kohaku

Ginrin Kohaku

Ginrin Kohaku

Ginrin Benigoi

Ginrin Benigoi

Benigoi

Benigoi

HI Utsuri

HI Utsuri

Hi Utsuri

Hi Utsuri

Hi Utsuri

GR HiUtsuri

GR Hi Utsuri

GR Hi Utsuri

Klik op de foto voor een vergroting.

Als laatste wil Maruhiro mij nog een hoge kwaliteits Showa laten zien, hij heeft echt alle soorten kwaliteit, van standaard koi tot mogelijke Koishow kandidaten. Deze Showa behoort zeker tot het betere segment. Wil je wat moois?? Dan is deze Showa zeker iets voor jou !!

Verder spreken we nog af om later nog tosai te selecteren maar daar komen dan op terug.

Ik ben nog op zoek naar enkele andere variëteiten en zo doen we een rondje bij verschillende kwekers, niet altijd makkelijk om net de vis te gaan zoeken die je nodig hebt, vaak is het ook een beetje geluk hebben.

Maar bij Hosokai en Iwashita vind ik toch een aantal geslaagde vissen. Dit verslag zal ik morgen verder afwerken. Het is bijna middernacht hier dus tijd voor een schoonheidsslaapje.

Ondertussen is er dus een nieuwe dag aangebroken maar ik zal eerst de vissen van Hosokai en Iwashita nog even posten.

Zoals je hieronder kan zienzijn dit prachtige vissen,  allen rond de 55-58 cm. Vraag zeker meer info indien je interesse hebt.

IMG_4879copy2
IMG_4879copy2
IMG_4921copy2
IMG_4921copy2
IMG_4919copy2
IMG_4919copy2
IMG_4924copy2
IMG_4924copy2
IMG_4875copy2
IMG_4875copy2

Dag 4

De eerste stop vandaag is geen kweker maar wel de 7 Eleven. Een convenience store in Japan die je op een paar honderd meter steeds terugvindt. Het is maart en dan hebben ze hier verse boterhammetjes met aardbeien. Heerlijk om de ochtend mee te beginnen.  Voldaan stop ik dan bij Hiroi san, soms beter bekend als Conias. We zoeken nog steeds showa en gaan de voorraad hier bekijken. 

Helaas geen gewone showa maar dan vind je wel weer wat anders, enkele doitsu Sanke en Showa in twee kwaliteiten. Doitsu wil zeggen schubloos of slechts enkele aanwezige schubben. Misschien is dit wel wat voor in jouw vijver?

IMG_4882copy2
IMG_4882copy2
IMG_4881copy2
IMG_4881copy2
IMG_4902copy2
IMG_4902copy2
IMG_4891cop2
IMG_4891cop2
IMG_4906copy2
IMG_4906copy2
IMG_4894copy2
IMG_4894copy2
1/1

Ik probeer steeds de foto's zo mooi mogelijk te maken, maar daar sta je niet bij stil hoeveel werk dat is. Als eerste moet elke vis apart gevangen worden, in een aparte bowl geplaatst worden, gemiddeld maak je dan 5 foto's vooraleer je de vis mooi recht hebt, je moet rekening houden met de zon, in de serres is het vaak heel scherp licht dus we gebruiken een flash om tegenlicht te geven. Dan 's avonds een selectie maken van de beste foto's, mooi op dezelfde maat  knippen enz. Kortom een reisverslag maken is leuk maar soms lukt het gewoon niet om alles klaar te krijgen. Wel bedankt voor de leuke reacties van iedereen !

Heb jij dit verslag gelezen? Druk dan Hier : je verzendt dan een mail naar ons en uit de deelnemers verloten we een leuke tosai !

Het is mijn laatste inkoopdag vandaag en wil nog veel doen. Ik zoek nog steeds Showa wat nog niet gelukt is en daarom trekken we naar Kanezo Koifarm. Nieuw voor mij dus ben benieuwd. Als ik toekom stel ik me voor en dan krijgen we eerst weer de reactie van, ben je maar alleen? Een vrouw die inkoopt? dat blijft ze toch verbazen maar als hij merkt dat ik gewoon Japans met hem kan praten is hij echt verbaasd en toont zijn respect. Ik hoor binnensmonds "sugoi" wat geweldig betekent. Haha blijft leuk. Back to business en dat begon iets minder. Zijn showa zitten allemaal in 1 bak met erg bruin water, je ziet natuurlijk meteen dat het kwaliteit is maar ga dat maar eens vangen.  Dan blijkt de prijsrange te liggen tussen 400 en 5000 euro voor een vis van 40cm. Dus ik vraag hem om voor mij een selectie te maken van de betaalbare kwaliteit. Hij begon er meteen aan maar moest elke vis controleren of het een vrouwtje is. Vrouwtjes zijn nl altijd duurder omdat alleen deze  een mooie body krijgen, echt groot kunnen worden ed. Dat vroeg veel tijd en die had ik niet en uiteindelijk vond ik dan niet de kwaliteit vergeleken met de prijs. Dus hierop heb ik moeten passen.

Wel vind ik in zijn ander koihuis een leuk aanbod van straks scherpgeprijsde Kohaku. Die neem ik dan meteen allemaal en zo heb ik toch weer goede zaken kunnen doen.

De rest van het verhaal schrijf ik later weer verder. Tijd voor een beetje rust. Oyasuminasai !

De laatste kwekers  van deze reis zijn Yamazaki san en Ikarashi Koifarm.

Yamazaki is zeer bekend vanwege zijn Hariwake, Platinum ed maar ook een van de enige die Japanse Longfins kweekt.

Hij heeft er niet zo veel dit jaar dus ik beperk me tot enkele  witte en gele Longfins. Moest je interesse hebben dan weet je dat er toch te krijgen zijn.

Wel valt mijn oog hier nog op Aka Matsuba. Een specialiteit waar je van moet houden maar als ze volwassen zijn, zijn ze prachtig. Ze groeien erg snel en krijgen dan een mooie body. Ken je ze nog niet? Hier zie je ze op foto.

De laatste is Ikarashi Koifarm. Er zijn meerdere Ikarashi's in de koiwerel maar deze had ik nog nooit bezocht.

Deze blijkt een breed aanbod te hebben van allerlei variëteiten. Ze zijn net aan het selecteren in de Tategoi tosaibak. Dat is altijd leuk om te zien want daar zitten de beste visjes in die je nooit kan kopen.  Maar de net iets mindere vissen vallen af en worden dan wel te koop aangeboden. En dat zijn nu net de heel leuke vissen om aan te kopen. De meeste tosai die te koop aangeboden worden staan toch een stuk lager op de ladder. Tis ook nog ff schrikken van de prijs maar toch besluit ik er 10 aan te schaffen. Als je later een mooie vis wil hebben en niet die hoge prijs willen betalen dan moet je dit eens proberen. Je dient wel te zorgen voor optimale watercondities en dan kan je hier heel goede resultaten mee boeken.

Showa1
Showa1
Showa2
Showa2
Showa3
Showa3
Showa4
Showa4
Showa5
Showa5
Showa6
Showa6
Showa7
Showa7
Hi Utsuri
Hi Utsuri
Doitsu Ochiba 1
Doitsu Ochiba 1
Doitsu Ochiba 2
Doitsu Ochiba 2

En zo zit mijn reis er weer op en is het tijd om huiswaarts te keren. We gaan dan in de zaak alles voorbereiden om de vissen in optimale toestand te laten binnenkomen. Dit zal vermoedelijk de eerste tot tweede week van april zijn. Kom dan zeker eens langs !