Koi, de oorsprong van de hobby

Bij wijze van voedselvoorziening, kweekten de Japanse boeren karpers. Ze ontdekten dat sommige karpers mooier gekleurd waren dan anderen. Opvallend mooi gekleurde karpers werden apart gehouden en er werd mee verder gekweekt. Op deze manier ontstond een aantal soorten met aparte kleuren en tekeningen. Nadat de eerste veelkleurige koi werden tentoongesteld, is deze fascinerende vissoort langzaam maar zeker aan zijn opmars door de hele wereld begonnen en is hij nu in veel vijvers te vinden.
 
Het houden van Koi

Het houden van koi is moeilijker dan een simpele vijver te maken en de koi erin plaatsen. Het vereist enige kennis te hebben van biologisch evenwicht en waterhuishouding.

Dit omdat koi grote vervuilers zijn en zonder speciale maatregelen al snel ziek worden door hun eigen afval. Het is dus echt een specialistische hobby, hoewel het houden van een of een paar koi in een gemengde vijver geen probleem zal vormen.

Iemand die zich exclusief op het houden van koi wil richten zal echter met enkele zaken terdege rekening moeten houden. Zoals alle karpers, hebben koi de eigenschap hebben om in de bodem te woelen op zoek naar voedsel, daarbij de planten los te wroeten en ook op te eten. Koi zijn namelijk alleseters. Het is dus moeilijk om zonder speciale maatregelen planten in een koivijver te plaatsen. Om deze reden wordt bij speciale koivijvers gebruik gemaakt van uitgebreide filter installaties die het water schoon en gezond houden. Daarnaast is het aanbevelenswaardig om een plantenfilter aan te leggen, dit is een apart gedeelte bij de koivijver waar zuiverende planten in staan die het door de filters geproduceerde nitraat op te nemen. Tot slot, zijn koi tamelijk snelle groeiers en ze kunnen tot 90-100 cm lang worden, hetgeen betekent dat een koivijver fors bemeten moet zijn.

 

Koisoorten :

 

Ideale waterwaarden voor koi :

 

PH-waarde geeft de zuurtegraad van het water aan. (deze waarde ligt best tussen 7,0 en 8,3 )

 

GH-waarde geeft de hardheid van het water aan. (Ideaal is een waarde tussen 8 en 12)

 

KH-waarde geeft de carbonaathardheid aan. De KH-waarde buffert  de PH waarde. (Ideaal is deze tussen 6 en 10)

 

NO2-waarde (Nitriet) dient zo laag mogelijk te zijn. Bij een waarde hoger dan 0,15 mg/liter komt men in de gevarenzone. Bij waarden hoger dan 0,50 mg/liter dient men direct minimaal 50% van het water te verversen).

 

NO3-waarde (Nitraat) dient niet hoger te zijn 50mg/liter) Meestal duiden hogere waarden op een te hoog visbestand of dat men teveel voert. Voeding matigen is dus van belang indien men te hoge nitraatwaarden blijft meten. Waterverversing zal de nitraatwaarden doen verlagen.

 

Ammoniak NH4 dient ook minimaal te zijn. Vooral bij pas opgestarte vijvers kan deze waarde tot problemen leiden. Een waarde tussen 0,2 en 0,5 kan al dodelijk zijn voor koi.

Indien NH3 wordt gemeten, dient het water direct met minimaal 50% te worden verversd. Indien u een ammoniak vergiftiging constateert, dient u ook direct te stoppen met voeren van de vissen.

Wij importeren koi uit Japan en Polen, momenteel de twee grootste landen die koi exporteren.

U kan bij ons steeds een mooi assortiment van deze vissen vinden en tweemaal per jaar reizen we ook naar het buitenland om nieuwe vissen aan te kopen.

 

Kom zeker eens een kijkje nemen naar het huidig assortiment.

 

U kan bij ons ook terecht voor allerlei advies betreffende verzorging van alle vissen, heb je een probleem kom dan zeker eens langs !!