STEUREN

 

Steuren zijn de laatste jaren geliefde vijvervissen geworden. Ze zien er exotisch uit, zijn snel handtam te maken en ze zijn nagenoeg ook nog eens ongevoelig voor ziekten en parasieten.

Ze hebben ze koel, helder, stromend en zeer zuurstofrijk water nodig.
Daarnaast moeten ze meermalen daags worden gevoerd met speciaal steurvoer, willen ze niet verhongeren.

Steuren kunnen alleen vooruit zwemmen, zijn niet zo wendbaar als andere vijvervissen en hebben veel zwemruimte nodig.

Steuren zwemmen vlak over de bodem en het liefste langs de randen van de vijver. U moet er dus voor zorgen dat de randen en bodem vrij zijn van draadalgen anders zullen ze hierin met hun beenplaten verstikt raken.

Zorg dus steeds voor algvrij water.

De steur heeft speciaal voedsel nodig. Het is een zinkende soort die een extra hoog gehalte aan proteïnen en vitaminen bevat.

Een steur is niet wendbaar, zwemt langzaam en heeft een slecht gezichtsvermogen. Dit betekent dat de andere vissen vaak het steurvoer van de bodem af hebben gegeten voordat de steur het heeft opgemerkt. Het is dus van belang om erop te letten dat de steur voldoende voeding krijgt.

Steuren zijn kalm en niet schichtig dus u kunt ze bepaalde dingen aanleren als het gaat om aannemen van voedsel. Zo kunt u ze trainen om telkens het voer uit uw vlakke hand te eten of u kunt proberen om telkens de steur aan één kant van de vijver te voeren en de andere vissen aan de andere kant.

Vanwege de benodigde vitaminen dient het hoofdvoedsel steurvoer te zijn maar als bijvoer kunt u de steuren ook, al dan niet levende, regenwormen, meelwormen, muggenlarven en tubifex geven.
Door ze dit voer met de hand aan te bieden, kunt u de steur trainen om altijd uit uw hand te komen eten.
Voer nooit teveel in eens, liever 3 keer per dag een beetje dan teveel in één keer. Steuren hebben maar een heel kort spijsverteringsstelsel en teveel ineens voeren kan leiden tot verstoppingen.
Let erop dat steuren bij dalende watertemperaturen langer actief blijven dan andere vissen en dus langer doorgevoerd moeten worden.
Bij een watertemperatuur van lager dan 5° C stopt u pas helemaal met voeren het voeren van de steur. Tussen de 5 en 10° voert u ze eens per week en bij temperaturen hoger dan 10°C dagelijks.

 

Soorten steuren geschikt in onze vijvers :

 

Siberische steur - diamantsteur - albino steur - sterlet

Vijvercenter 't Steegske is gelegen in Riemst in Belgisch Limburg.

Openingsuren vanaf 1 juni 2020:

Maandag: 13u - 18u
Dinsdag: 13u - 18u
Woensdag : GESLOTEN
Donderdag:  13u - 18u
Vrijdag: 13u - 18u
Zaterdag: 10-16u
Zondag: GESLOTEN

 

 

 

Bilzersteenweg 47 - 3770 Riemst

steegske@telenet.be

BTW 0730409307

©'t Steegske

  • Facebook Social Icon